ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Ο ΑΪ-ΣΥΜΙΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ως χριστιανοί αναμέναμε, αργά ή γρήγορα, την «ημέρα της κρίσης», αλλά ότι την είχαμε προ των πυλών ούτε ο …Χαρδαβέλας δεν το φανταζόταν. Όλες οι ανταποκρίσεις από τον Ζυγό συγκλίνουν προς την κατεύθυνση ότι το φετεινό πανηγύρι δεν είχε το σφρίγος και την λάμψη των προηγουμένων ετών, ενώ και η απουσία αρκετών …VIP’s πανηγυριστών ήταν εμφανής, με σημαντικότερη εκείνη του Προεστού που ζωσμένος με τα εργατοσυνδικαλιστικά άρματά του ξιφουλκούσε εις τας …Ευρώπας υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πάντως, καθομολογείται πως αυτή τη φορά τα εδέσματα της παρέας του καπεταν Θωμά ήταν ιδιαιτέρως επιτυχυμένα, αλλά το όνομα του μάγειρα κρατήθηκε μυστικό. Αντιθέτως, η ζυγιά χρειζόνταν …ζυγοστάθμιση! Ο Μαγκλάρας διετήρησε τις …δυνάμεις του στο κοινό των …φυσιάτρου χρείαν εχόντων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η τρόϊκα του ΔΝΤ σκέφτεται να κάνει σοβαρές παρεμβάσεις στο πανηγύρι και τούτο ίσως να αποτελέσει το επόμενο μέτωπο αντιπαράθεσης της οιονεί κυβέρνησης με τον λαό. Ήδη ο Ντομινίκ Στρος Καν ετοιμάζει τη δική του παρέα καπαρώνοντας για ζυγιά τον κολλυβιστή σολίστα του οξυαύλου και γνωστό …golden gipsy Κακαρούγκα, εφεξής καλουμένου …Καν Καν Ρούγκα. Στην παρέα του καπετάν Καν θα συμμετέχει από την κυβέρνηση ο Πάγκαλος για λογαριασμό του οποίου το υπουργείο Οικονομικών επέταξε ένα ιστιοφόρο, προκειμένου να εξασφαλίσει από τα πανιά του επαρκές ύφασμα για τον ντουλαμά! Ως ταμίας της παρέας θα οριστεί ο Κιγκινάτος της νεώτερης πολιτικής ιστορίας και υπέρλαμπρο αστέρι του σοσιαλισμού, ο ανιδιοτελής …Άκης, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία …καθαρότητα χειρών!

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιβάλλον της τρόικας, μερικές από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που θα επέλθουν στο πανηγύρι του Άϊ-Συμιού θα είναι οι εξής:

  • Για λόγους επίτευξης οικονομιών κλίμακος θα επιβληθεί σύμπτυξη πανηγυριών εντός των καλλικρατικών δήμων και σύμπτυξη παρεών εντός των επί μέρους πανηγυριών. Είναι αυτονόητο ότι ο Άϊ-Συμιός θα απορροφήσει την …Αγιαγάθη η οποία εν τω μεταξύ θα έχει απορροφήσει τον Άϊ-Λια. Έτσι γαλλοτραφείς καπεταναίοι και ποιητές οπλαρχηγοί θα ανταμώσουν με βυζαντινά παλληκάρια και κεφαλο-νίτες καπεταναίους. Κρίμα που μας φάγανε την Καλαβρούζα και ο τειρεσιακός Χρήστος θα βολοδέρνει, προμηθεϊκώ τρόπω. σε κραβαρίτικα όρη. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας συγχώνευσης θα αποτυπωθούν σε ειδικό μνημόνιο. Οι νέοι καπεταναίοι θα οριστούν με βάση το κατά …κεφαλή εκτόπισμα, διάταξη την οποία κακόβουλοι παρατηρητές την θεώρησαν …φωτογραφική! Και με ευρυγώνιο μάλιστα φακό, θα προσέθετα! Βλέπω να διεκδικεί και ο Μαγκλάρας καπετανλίκι.

 

  • Προς θλίψη των απανταχού κολλυβοπανηγυριστών, τερματίζεται η θητεία του δολλαρίου ως χαρτούρας διότι μετά την ανατίμησή του θεωρείται αντιοικονομικό. Αντ’ αυτού εισάγονται και καθιερώνονται ως χαρούρα τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία εφεξής θα αποκαλούνται «ΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ», τίτλο που κατέκτησαν με το σπαθί τους και μετά από συνεχή αγώνα κυβερνήσεων σαράντα ετών. Σε περίπτωση αντίδρασης της συντεχνίας των «ζυγιών», η τρόϊκα είναι αποφασισμένη να τις καταργήσει και αντ’ αυτών να μετακαλέσει τζαζίστες από τη Νέα Ορλεάνη! Αντί της όμορφης βλάχας με τα χίλια πρόβατα και τα πεντακόσια γίδια, οι πανηγυριστές θα πρέπει να προσαρμόσουν το ραστ στους ήχους του …summertime!

 

  • Οι τακτικές και έκτακτες μαζώξεις, πριν και μετα το πανηγύρι, θεωρούνται αντιοικονομικές και καταργούνται. Οι σχεδιασμοί και οι απολογισμοί θα γίνονται με ανταλλαγή …e-mail ή στα όρθια. Ομοίως η μάζωξη της Αναλήψεως, για τη δοκιμή της ζυγιάς, καταργείται ως περιττή. Η υποψήφια ζυγιά θα στέλνει στον καπετάνιο τής παρέας δείγμα της δουλειάς με …MMS και εκεί θα τελειώνει η υπόθεση.

 

  • Σύμφωνα με την ιδέα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την προοδευτική μαλακοποίηση της ελληνικής συνείδησης, τα άσματα που με οποιονδήποτε τρόπο ενδέχεται να θίγουν την ευαισθησία των φιλησύχων γειτόνων μας, καταργούνται. Διατηρούνται μόνο τα ζαρζαβατικής, δενδροκομικής και ανθοκομικής ή ετέρας ανώδυνης κατευθύνσεως τοιαύτα, όπως «αγγινάρα με τ’ αγκάθια», «λεμονάκι μυρωδάτο», «μανουσάκια, μανουσάκια», «σ’ αγαπώ γιατί είσ’ εβραία» και άλλα παρόμοια.

 

  • Μετά την περικοπή των συντάξεων, θεωρήθηκε αντιδεοντολογική η προνομιακή χρήση των συνταξιοδοτηθέντων εκ του ιπποδρόμου ίππων για τους σκοπούς του πανηγυριού. Αν-αλογιστική μελέτη κατέδειξε πως τα άλογα αυτά είναι αντιοικονομικά και ως προς το κόστος απόκτησης (ή ενοικίασης}, αλλά και ως προς τα έξοδα συντήρησης. Απαγορεύεται εφεξής η χρήση τους και στη θέση τους θα χρησιμοποιούνται μουλάρια και γαϊδούρια, από τα οποία – όπως παρατηρούν οι «σαλτσινολογίες» – βρίθει ο τόπος! Μάλιστα, σε ένα βαυαρικό κτήριο που δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος, μπορεί να βρει κανείς τα μεγαλύτερα γαϊδούρια με ελάχιστο σανό! Σημ.: Προβλέπεται μόνο μία εξαίρεση για γνωστό γόνο πολιτικής οικογένειας πρωθυπουργών στην περίπτωση που θα εξέφραζε την επιθυμία να συμμετάσχει στο πανηγύρι σαν καβαλάρης. Μετά την πτώση τουεν λόγω γόνου  από ποδήλατο, οι υπερατλαντικοί σπόνσορές του μόνο …σκυριανό αλογάκι τον αφήνουν να ιππεύει. Φυσικά, στην «ίππευση» του λαού διατηρεί το …ελευθέρως καβαλικεύειν, ως πατρογονικώς κεκτημένο προνόμιο!

 

  • Τέλος, αν υπάρξει αντίδραση στις προτεινόμενες αλλαγές το πανηγύρι θα κηρυχθεί ως χρεωκοπήσαν και θα μεταφερθεί στο …Φουλιστάν με καπεταναίους το δίδυμο των εκπολιτιστικών ιεραποστόλων Κωνσταντίνο και Λεωνίδα.

 

H ΠΙΝΕΛΙΑ

Όπως με πληροφόρησαν τηλεφωνικά, κατά τη Δευτέρα, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, και ενώ οι παρέες είχαν κατέβει από τον Άϊ-Συμιό και κάθονταν στα στέκια τους, στην παρέα του Θωμά ενεφανίσθη «νεαρά», τουλάχιστον 80 …ΆΙ-Συμιών (ή …160, αν βάλουμε και τους χειμωνιάτικους), που αυτοπροσδιορίστηκε ως εξαδέρφη του καπετανόσογου, φέρουσα όμως (κατά δήλωσή της) το επίθετο του …Προεστού! Η όψιμη εξαδέλφη είχε πάρει από κοντά το δίδυμο των Παγουρώφ και δεν ξεκόλαγε ούτε με βίτζι από τα «ξαδέρφια» της. Πρώτη στο χορό και στο πηρούνι έδειχνε και μια ιδιαίτερη προτίμηση στον Τσελεμεντέ της παρέας, γεγονός που προκαλούσε μια εμφανή δυσφορία στον …Μεμά, πεφημισμένο γεροντολάγνο. Εάν δεν επρόκειτο για φιγούρα που ξέφυγε από το «Αμαρκόρντ» του Φερντερίκο για να συναντήσει τον …ομόλογό του (Φελλίνι) στο Μεσολόγγι, μάλλον θα πρέπει να ήταν η …Πηνελιά που μας απασχόλησε σε προηγούμενηανάρτηση με θέμα το facebook.

 

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΩΠΟΝΟΙ

Οι τρεις εν …αγραναπαύσει γεωπόνοι, Μάτισς, Χαρίλας και Αντώνης, έκαναν και φέτος το καθιερωμένο οδοιπορικό τους στο Άγιο Όρος. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω για την ευσέβειά τους και το χρηστόν του βίου τους, αλλά οι όψιμες επί του Όρους «συνομιλίες» τους με έκαναν να μεταλλαχτώ από «θεοσεβή» Συμεών σε …άπιστο Θωμά. Βεβαίως, καθημερινά διαπιστώνω πως οι περισσότεροι εξ ημών έχουν βρει τις άκριές τους με τους εκπροσώπους του Θεού επί της γης και σπάνια βρίσκεις «ευσεβή» που να μην έχει ένα τουλάχιστον «γέροντα» («πνευματικό πατέρα», εν άλλοις λόγοις) στο ‘Αγιο Όρος ή αλλαχού. Δεν γνωρίζω εάν το ηλικιακό στοιχείο ή οι προκεχωρημένες πνευματικές ανησυχίες έστρεψαν τους οφθαλμούς τού Μάτια (και των συνοδοιπόρων του) από τις επίγειες «αναζητήσεις» τους στις επουράνιες τοιαύτες. Αναρωτιέμαι όμως αν χάθηκαν τα …γυναικεία μοναστήρια, γιατί, προσωπικά, από τότε που διάβασα το κείμενο του  Θέμου Κορνάρου (γραμμένο τη δεκαετία του ’50) για το «Αγιο Όρος», και μετά από όσα μάθαμε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την «αγιότητά» του. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν άκουγα ότι η τριανδρία των γεωπόνων μετέβη στο Άγιο Όρος κομίζουσα …χρυσόβουλα με πρόθεση να μας απαλλάξει από το …Φουλιστάν! Επίσης δεν θα ήταν άσκοπη μια προώθηση στην αγιορείτικη κοινότητα του … σκοταρελαίου, του μόνου παρθένου ελαιολάδου, όπως λέει και η σχετική διαφήμιση. Αμήν.

 

 

 

 

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ …PU CHIN 

Τον φετινό Ιούνιο ο συμπαθής υιός του δημοφιλούς Παπάρα ήρθε εις γάμου κοινωνίαν μετά χαριτοβρύτου νεάνιδος εκ Σερρών, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας των Σπάτων για τον εντοπισμό της οποίας πρέπει να έχεις ως …navigator το…Άγιο Πνεύμα αυτοπροσώπως. Το αξιοσημείωτο της βραδιάς έγκειτο στην παρουσία πληθώρας Kινέζων, συναδέλφων του γαμπρού – όπως μάθαμε – στην εταιρεία COSCO όπου εργάζεται. Η κατανυκτική προσέγγιση του μυστηρίου εκ μέρους των Κινέζων, αλλά και η ζωηρή συμμετοχή τους στην επακολουθήσασα ευωχία, ενέβαλαν τον Παπάρα (Pu Chin στα κινέζικα) στη σκέψη τού προσηλυτισμού τους στην …Ορθοδοξία με απώτερο σκοπό τη δημιουργία «τόξου» με το Πεκίνο! Ποδοσφαιρικώς, τουλάχιστον, ο σπόρος του Pu Chin βλάστησε μιας και η COSCO θα είναι από φέτος χορηγός ερυθρόλευκου συλλόγου. Αρκεί να μην εξελιχθεί σε … COSCO-ΤΑ!

Η ΝΙΛΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

«Καλύτερα να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα» λέει ο λαός, αλλά μάλλον αυτός που πρωτοδιατύπωσε την παροιμία θα είχε και τα δυό του μάτια ατόφια. Το λέω αυτό γιατί ενώ σε κάποια πόλη της Μακεδονίας τα κουνούπια στέλνουν τον κόσμο στα νοσοκομεία, σε μας έχει μείνει η ρετσινιά των κουνουπιών, διατυπωμένη μάλιστα …κακεντρεχώς στο γνωστό τρίπτυχο «ψαρ’, μνι και κνουπ’»! Στην πράξη και τα τρία …σπανίζουν! Ως προς το τρίτο στοιχείο, δηλ. τα κουνούπια «μας», θα πρέπει να αποκαταστήσουμε – επιτέλους – την εντομολογική αλήθεια και να αποτρέψουμε τον περαιτέρω διασυρμό τους.  Ακόμα και στις περιόδους που οι «κώνωπές» μας παρουσιάζονται απειλητικοί, τα …ευγενικά και ηπίων τόνων νύγματά τους δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα πέραν των …κλασσικών οιδημάτων εκ των οποίων ουδείς και ουδέποτε χρειάστηκε κάποια αγωγή, σαν τη …νίλα δηλ. του «Δυτικού Νείλου» που προκάλεσαν σε καμιά εκατοστή άτομα – έως τώρα – τα … αφελή ποντιακά κουνούπια – συμπατριώτες γνωστής μας καπετάνισσας, διαρκώς επαιρομένης για την υπεροχή και τα κάλλη της ιδιαιτέρας της πατρίδας, την επίσκεψη της οποίας δεν συνιστούμε για φέτος στον καπετάνιο (μας). Θα ήταν «κεφαλαιώδες» λάθος, εκτός και αν εύρισκε τρόπο κάλυψης της …κεφαλής!

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ

Το γνωστό εκδρομικό …εξάγωνο [(Λεό + Ντόλας + Προεστός) Χ 2] χτύπησε και πάλι Ευρώπη, τούτη τη φορά κατάκαρδα – Παρίσι – την πόλη του φωτός όπου εφεξής θα διαχειμάζει ο (η) …Ελ Σιντ που – αποσυρμένος εν τω μεταξύ από διδασκαλικές έγνοιες – έχει καπαρώσει σουίτα στις …Βερσαλλίες. Το πρόγραμμα, εκπονηθέν από την πεπειραμένη εκδρομολόγο Ασπασία και εγκριθέν – στο οικονομικό σκέλος του – από τον Ντομινίκ περιελάμβανε και καφενειακό αραλίκι, κατ’ αντιδιαστολή του Ελ-Σιντιακού προγράμματος που επικεντρωνόταν σε μουσειακό …ξεπάτωμα! Πάντως, ο Προεστός, κι αυτή είναι η αλήθεια, δεν πήγε για διακοπές. Στην Παναγία των Παρισίων είχε επαφές με τον σύλλογο των κωδωνοκρουστών «Ο ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΟΣ» προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες περί του «βαρέος και ανθυγιεινού» του επαγγέλματός των, ώστε να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις του άμα τη επιστροφή του στην …κατεχόμενη Ελλάδα. Έτσι, τουλάχιστον, διέρρευσε από συγγενικώς προσκείμενο πολιτικό γραφείο.Την ίδια ώρα ο Λεωνίδας και η Ευδοξία όργωναν πεζή την Μονμάρτη και τους δρόμους του Παρισιού, ενώ ο Ντόλας …αξιολογούσε τα «καφέ» ως προς την ποιότητα και το κόστος. Η εντέλεια της πολιτικοποίησης! Άμα την έχεις στο DNA σου δεν μπορείς να ξεφύγεις ούτε στις διακοπές! Εκείνο που με ανησύχησε ήταν η μικρή διάρκεια του ταξιδιού (πενθήμερο) και η ως εκ τούτου εντατικοποίηση του προγράμματος. Την επόμενη φορά θα τους συστήσω τον …Πλαταμώνα, αρκεί να μην ξεχάσουν που πέφτει το Μεσολόγγι!

Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ

Αν έχουν κάτι να θυμούνται οι Πατρινοί, από τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για την κατάργηση (στοιχειωδών) κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, πέραν της μαζικότητας των συγκεντρώσεων και του παλμού των διαδηλωτών, ήταν η αγωνιστική παρουσία του Μαγκλάρα όστις εξελίσσεται πλέον σε εμβληματική αγωνιστική μορφή βαδίζοντας στα ίχνη του συναδέλφου του …Τσε Γκεβάρα! Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ορμητικότητα του Μεσολογγίτη επαναστάτη, γιατί τα όσα στοιχεία έφθασαν σε μας, μέσω …Τερψιθέας, προέρχονται από τον ίδιο, όμως έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να τον εμπνέει απεριόριστα η κοινή κατάληξη «-άρα», που έχουν τα επίθετα των δύο επαναστατών γιατρών, Γκεβάρα και Μαγκλάρα! Η οποία ενδεχομένως να ελκύει και το …«βάρα», διότι δεν εξηγείται αλλέως η επιμονή του τελευταίου να επιζητεί το …μπερντάχι του, προσερχόμενος οικειοθελώς στις τάξεις των «οργάνων» και φωνασκώντας «…βαράτε μωρεεεέ!». Ατυχώς, δεν εδάρη και έτσι έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα αγωνιστικό …καρούμπαλο – εύσημο, αλλά και τον θαυμασμό της Τζόγιας του.

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ!

Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία τριανταπέντε ετών στο Δημόσιο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και εισήλθε στις τάξεις των απομάχων της ζωής, πάνω στο άνθος της ηλικίας του, ο γνωστός συλλέκτης Μπάρλας. Επί τέλους! Θα ξεκουραστεί και θα τον δουν τα καφενεία και τα ουζερί της πόλης μας αφού η συνήθης διαδρομή του, μέχρι χθές, ήταν γραφείο – σπίτι – γραφείο, με κάποιες …σπάνιες παρεκκλίσεις στην αυλή του γνωστού μας πελάθρου. Ότι άλλο λέγεται είναι σκέτος μύθος! Θα ασχοληθεί με την ταξινόμηση των συλλογών του, την συγγραφή των απομνημονευμάτων του και την…αποκατάσταση των «κολλητών» του  εντός του πελαθρικού κύκλου.

Η ΤΑΤΙΑΝΑ «ΜΑΣ»

Είχα κι εγώ μια Σλοβένα «ανηψιά», την Τατιάνα, από την κομητεία του Γκάμπρικε, και ονειρευόμουνα να την καλοπαντρέψω, αλλά αυτή σαν γνήσια ξανθιά πήγε κι έπεσε σε τριτοκλασσάτο «διάδοχο» ζούφιου θρόνου, τον Νικόλαο! Αυτά έχουν οι απότομες μεταβάσεις από τον «σοσιαλισμό» στη δημοκρατία, χωρίς μεταβατική περίοδο. Λυπάμαι που δεν την έφερα στο Μεσολόγγι όπου έχουμε τόσα ευειδή και ανύπαντρα παλληκάρια, χωρίς να αναφέρω τους Μπλικαίους από τ’ Αντέλκο. Ας πάει τώρα να κατσ’ στο Λονδίνο να τνη φάει η βροχή και να φαφατιάσ’ μια ώρα νωρίτερα. Πάντως, θα πρέπει να παραδεχτεί κανείς πως οι …Αψβούργοι βγάζουν ωραία κορίτσια, ασχέτως αν τελικά τα παίρνουν οι …μούργοι!

~ από MAKIS στο Αύγουστος 29, 2010.

 
Αρέσει σε %d bloggers: