ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΪ-ΣΥΜΙΟΣ 2010

   

  

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΪ-ΣΥΜΙΟΣ 2010  

Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, εγχώρια και διεθνή, και παρά τον κοινωνικό κλυδωνισμό που προκάλεσε στη χώρα ο χωρισμός τής Μενεγάκη, το χειμωνιάτικο πανηγύρι του ‘Αϊ-Συμιού συνέχισε και φέτος την πορεία του μέσα στον χρόνο. Εν τούτοις, εάν η κρίση συνεχιστεί – όπως διαφαίνεται – δεν αποκλείεται να τεθεί η πανήγυρις υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, δεδομένου ότι ο διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης περιφερειακής ευημερίας Χ.Α.Κ. (Χαρτούρα Ανά Κούτελο), κυμάνθηκε και φέτος σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους δηλωθέντες δείκτες ανεργίας και φτώχειας. Σε μια τέτοια περίπτωση τον έλεγχο των κυτίων συγκέντρωσης της χαρτούρας θα αναλάβει κλιμάκιο ευρωπαίων γύφτων με επικεφαλής τον Ανδαλουσιανό τσιγγάνο Caka Rougeiro, την δε καταμέτρηση θα πραγματοποιεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Το State Department ζήτησε να παρέμβει γιατί η κακαρούγκειος ισοτιμία (1€ : 1 $) επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές των αμερικανικών προϊόντων. Μάλιστα, ο Ομπάμα – ως καντριανοφέρνων τα μάλα – εζήτησε παρέμβαση και στο ρεπερτόριο του πανηγυριού. Έτσι δεν αποκλείεται στο «καλοκαιρινό» να επέλθουν μερικές αλλαγές και στη θέση τού άσματος «λεμονάκι μυρωδάτο» να ακουστεί το … «Summertime», περυσινή παραγγελιά της αψβουργιανής πριγκιπέσσας (Πα) Σίσσυ. Ο Κακαρούγκας, διαβλέπων αρνητικές εξελίξεις στον μπεζαχτά του, απείλησε ότι θα αποσυρθεί από το πανηγύρι και θα επενέλθει στο Κάρνεγκι Χωλ απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης του οξυαύλου.  

Η διάσπαση της παρέας του Σακιριανού δεν προκάλεσε προβλήματα ούτε στην ίδια την παρέα και, πολύ περισσότερο, ούτε στο πανηγύρι. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά την αποχώρηση των …Κατακουζηνών, αποχώρησαν και οι …Παλαιολόγοι. Τι σου είναι αυτά τα βυζαντινά τζάκια! Πάντα αναμμένα και έτοιμα για το …υγρό φυρ! Άντε μετά να υπολογίσεις πως με δαύτους θα πάρεις πίσω την …Αγιά Σοφιά! Ως …Τειρεσίας προβλέπω να χάνουμε και την Αγιά Λεούσα…  

Κατά τα άλλα το πανηγύρι κύλησε ομαλά και στα πλαίσια της αναβαθμισμένης, πλέον, πορείας του προς υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές, μετά τον σολομό και τα κολωνάτα ποτήρια – που είχαν εισαχθεί στα προηγούμενα χρόνια – εφέτος έσκασε μούρη και το αγριογούρουνο! Ελέγχεται η πληροφορία ότι ο αγριόχοιρος ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον καπετάνιο-Μελέαγρο, εγγύς της Καλυδώνος, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η κατάληξη του κάπρου στο τσουκάλι της παρέας. Ομοίως, εξετάζουμε την πληροφορία ότι το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στην περιοχή  δεν πρόκειται να χρησιμεύσει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ως …σεσουάρ για τον καπετάν Θωμά. Όπως έμαθα, το αγριογούρουνο ήταν μεν πετυχημένο στο αλάτι (έκαναν οι αλυκές εμπάργκο;), αλλά έπασχε στα …μακαρόνια! Ο παρασκευαστής τα είχε κάνει τιφτίκια με …αλυσσοπρίονο και δεν μαζεύονταν ούτε με  …κουτάλι! Γεγονός είναι πως μετά τον αξέχαστο Μάκη (Μπάρλα), η παρέα ταλανίζεται να σταθεροποιήσει ένα γκουρμεδιάρικο προφίλ, παλινδρομούσα μεταξύ Τσελεμεντέ και Σουρουκλεμέ! Ευτυχώς που ο υπεύθυνος επί της σίτισης (αναρωτιέμαι, ποιός να ήταν άραγε φέτος;) φορούσε λαμπρότατο πορφυρούν ποδήρες ποδείον, γεγονός που ηνάγκασεν το αηδόνι της Κλεισούρας να εκφράσει τον θαυμασμό του λέγονας: «Μουρέ! Φτυστός ο Γαλάτ’ς είναι!». Ο Κωσταντάρας έλαμψε και πάλι, όπως πάντα. Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο με την επιβλητική παρουσία του, αλλά και με τις απαστράπτουσες παρειές του – σκέτο αλάβαστρο – παρά το λιπόσαρκον τής ιδιοσυστασίας του. Φαίνεται πως ευσταθούν οι πληροφορίες για καθημερινές απογευματινές μαλάξεις του προσώπου του με άγνωστα ψιμύθια και ανατολίτικα καταπλάσματα. Προφανώς, το …ξηρό περιβάλλον, στο οποίο ενδιαιτάται τον τελευταίο καιρό, του προκάλεσε …ξηροδερμία η οποία έθεσε το μεσολογγίτικο κάλλος του επί …ξυρού ακμής! Επειδή εις το εγγύς παρεϊκό περιβάλλον, τα ψιμύθια δεν είναι παραμύθια (εξαιρούνται οι …βαφές, που είναι άγνωστο είδος), το παλληκάρι λύγισε και ενέδωσε εις τα ενυδατικά επιθέματα. Θα αρχίσω να ανησυχώ εάν πληροφορηθώ ότι διολίσθησε σε κρέμες …νυκτός.

  

.  

Έμαθ’ ο Γέρος του Μωριά  

πως κει στο Μεσολόγγι  

στερέψαν τα καλλυντικά  

και τα …καλτσόν τής «Sloggi»!  

 .  

«Μωρέ ζαγάρια μάθατε  

πώς πολεμούν εκείνοι;  

Ψαρόκολλα βάζουν για λακ  

κι ο Τούρκος θα τους φτύνει!»  

  

«Φορτώστε κρέμες “Ζιβανσί”  

και δυο σακιά “Αρμάνι”,  

ο Έλληνας σε πόλεμο  

και σ’ ομορφιά δεν χάνει!»  

 .  

Ο γαλατικής καταγωγής (…και αυτός!) αϊσυμιώτης Panai de Sifon (κατά κόσμον …Ritz), μαζεύων εισέτι τα …κομμάτια του από την απώλεια της πεφιλημένης θείας του, δεν εκόσμησε την παρέα με την ευγενή παρουσία του. Ο Επίτιμος συμμετέχων στο δράμα τού συντρόφου του ετραγούδησε τον «Μπότσαρη» προσαρμοσμένο στην περίσταση: «Τη θειά του πάν’ στην εκκλησιά». Εσείσθη η Βαράσοβα και βούρκωσε ο Μπούμστος! Ο πενθών έκλαυσεν την μακαρίτισσα με …αντεπιστέλλουσα μοιρολογίστρα. Δεν διέρρευσε η πληροφορία εάν το εύρος του πένθους του θα συμπεριλάβει και το «καλοκαιρινό».  

Ο Προεστός έκανε ένα «πέρασμα», όσο χρειαζόνταν για να δώσει μία …γραμμή και ένα «άλλο» αέρα στην παρέα, όντας ακόμα περιβεβλημένος με την τηλεοπτική αύρα της τελευταίας του εμφάνισης. Και η Αύρα ήταν φυσικά εκεί, στο πόστο της. Ίσως μετά από κάμποσα χρόνια στο λήμμα «Πανηγύρι του Άϊ-Συμιού» να διαβάζουμε: «πανηγύρι στο Μεσολόγγι το οποίο βιντεσκοπούσε …παραδοσιακά η Αύρα»! Απορία: Η Αύρα έχει κάνει το …αγροτικό της στην Αγιαγάθ’;   

Και το πλέον σημαντικό για το τέλος: Παρέστη και ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ιατρός Μαγκλάρας. Η παρέα του Θωμά μπορεί να περιλαμβάνει τέσσερες γιατρούς και καμμία αδερφή, διευθυντή όμως εξ …Ελατούς έχει μόνο ‘ΕΝΑΝ! Από την Ελατού μάθαμε πως ο διευθυντής ιατρός κ. Μαγκλάρας άλλαξε ήδη την πικακίδα στην αυλόπορτα του πύργου του και αντί του «ΣΤΑΖ ΜΑΓΚΛΑΡ», γράφει πλέον … «ΔΙΑΤΑΖ ΜΑΓΚΛΑΡ»! Καλό «καλοκαιρινό» και κάντε κουμάντο για …σόμπες. Όχι μόνο …ρόμπες!

  

Σημ.: Επειδή οι φωτογραφίες στέλνονται από τους αυναποκριτές μας με …foot-mail, η δημοσίευσή τους θα γίνει του …χρόνου. Αντ’ αυτών παραθέτουμε υλικό από το ιστορικό μας αρχείο.  

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ:

 «Το χιούμορ είναι σαν την ομελέτα. Δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά!» (Δ.Φ.Τ.Ψ.)

Μελάτη Περιποίηση

Ασκήσεις συν-τροφίας

  

«Στα όπα-όπα σ’είχα και σε ζηλεύανε». Μπορεί το ντεκολτέ να είναι ολίγον προκλητικό και να ξεφεύγει κατά τι από το ύφος των «σαλτσινολογιών», αλλά χρονιάρα μέρα που είναι (Κυριακή των Απόκρεω και του Αγίου Βαλεντίνου) όλα επιτρέπονται! Ακόμα και τα μελάτα!

~ από MAKIS στο Φεβρουαρίου 14, 2010.

3 Σχόλια to “ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΪ-ΣΥΜΙΟΣ 2010”

  1. Κακοήθειες! Μάλλον είναι παραπληροφόρηση εκ μέρους του Προεστού σε αγαστή συνεργασία μετά του ταξιδιωτικού πράκτορος Πολύκαρπου (παιδιά πρώτης διαλογής και τα δύο) για να με συγκοφαντήσουν, ζηλόφθονοι όντες που ο ορεινός Πύργος-καταφύγιό μου απέκτησε όνομα, αντάξιου ενός παγκοσμίου φήμης και καλαισθησίας παλατιού. Γι’ αυτό δηλώνω υπεύθυνα και πέρα από κάθε κακόβουλη διάδοση οτι το όνομα του «κεκλιμένου» πύργου μου δεν έχει αλλάξει, παραμένει, νυν και αεί, «Σταζ Μαγκλάρ»
    Μετά τιμής
    Ιδιοκτήτης του Σταζ Μαγκλάρ

  2. Χαλασατε την ωραια φωτογραφια

  3. Είσαι υποχρεωμένος, το απαιτούμε όλοι οι φανατικοί των Σαλτσινολογιών, να εξηγήσεις ποιός είναι ο λόγος της τερατώδους αλλοίωσης-λογόκρισης της απίθανης φωτογραφίας. Τι γίνεται αγαπητέ Μάκη, πολλές λογοκρισίες πέφτουν τώρα τελευταία. Θέλουμε την επιστροφή στις παλιές καλές μέρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: