ΑΡΤΙ ΞΕΦΟΥΡΝΙΣΘΕΝ

 

 

«ΦΑΝΟΥ» ΠΟΝΗΜΑ ΑΡΤΙ ΞΕΦΟΥΡΝΙΣΘΕΝ

Επειδή, εδώ και τριάντα χρόνια, διατηρώ γένια και επειδή (ταυτόχρονα) τυχαίνει να έχω και τα …χτένια, ελπίζω να μου αναγνωρίζεται το «κεκτημένο» δικαίωμα να μπορώ, μια στο τόσο, να τα …»ευλογώ» και ας μην είμαι ούτε παπάς, ούτε …παπατζής. Ο λόγος περί των «ΟΙΚΕΙΩΝ ΚΑΚΩΝ», το σχετικά τελευταίο «φανούργημα», που ως βιβλίο ξεφουρνίστηκε μόλις την 31η Δεκεμβρίου του 2009, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη του 2010, είναι στη διάθεση του …παγκόσμιου αναγνωστικού μας κοινού! Φυσικά, όσοι από εσάς επισκεπτόσασταν κατά καιρούς το blog «fanourgimata», θα έχετε ενδεχομένως γνώση τού περιεχομένου του, αφού το μεγαλύτερο μέρος τού εν λόγω πονήματος είχε – σταδιακά – αναρτηθεί εκεί. Απλώς, το περιεχόμενο τής παρούσας έκδοσης είναι ολοκληρωμένο και σε κάποια σημεία διορθωμένο. Και φυσικά …χειροπιαστό! Γιατί, κακά τα ψέματα, καλή η τεχνολογία με τα συμπράγκαλά της, αλλά το βιβλίο, στην κλασσική του μορφή, θα εξακολουθήσει να έχει τη δική του χάρη και τη μοναδικότητά του. Η αφή του χαρτιού, το θρόϊσμα του ξεφυλλίσματος και η μεθυστική μυρωδιά τής μελάνης δεν μπορεί να υποκατασταθούν από όλα τα πιξέλ και τα μπάϊτ του κόσμου!  Επ’ ουδενί!

Τα «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» γράφτηκαν κατά την περίοδο 2006-2009, αλλά συγκεντρώνουν τα …απωθημένα μου όχι μόνο της δεκαετίας μέσα στην οποία γράφτηκαν, αλλά και των δεκαετιών που προηγήθηκαν. Προσπάθησα να αποτυπώσω – με σύμμαχο τον δεκαπεντασύλλαβο – την πολυσύλλαβη, πολυσήμαντη, πολυποίκιλη και, δυστυχώς, πολύχρονη κακοδαιμονία που μας δέρνει. Μια κακοδαιμονία που όσο και αν προσπαθούμε να την αποδώσουμε και να την μεταφορτώσουμε στην …Τουρκοκρατία, τόσο και περισσότερο μας ενοχοποιεί και μας βαραίνει.  Τα «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» μας, δηλαδή τα δεινά του οίκου μας, τουτέστιν του κοινού σπιτιού μας – που είναι η πατρίδα μας –  δεν είναι (προφανώς) ούτε ουρανοκατέβατα, ούτε ξενόφερτα. Κυρίως, εκπορεύονται από εμάς τους ίδιους, τη νοοτροπία μας, τη συμπεριφορά μας, την αγωγή μας και βεβαίως, ως ένα βαθμό, και από αυτούς που διαλέγουμε κατά καιρούς να μας εκπροσωπούν και να μας κυβερνούν. Κάποια από τα «δεινά» μας φαίνεται πως είναι σύμφυτα με το … (ας πούμε) «εθνικό» μας DNA, όπως π.χ. η διχόνοια, ο ατομισμός, η επιμήθεια κ.λπ.. Κάποια τα αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ιστορικής μας πορείας, όπως τον ραγιαδισμό, τον ωχαδερφισμό, την μοιρολατρεία κ.α.. Τέλος, από την απελευθέρωση και δώθε,  κυρίως όμως κατά το τον τελευταίο μισό αιώνα, εκείνα που μας ταλανίζουν, προστιθέμενα συνεργικά στα προηγούμενα, είναι η ρουσφετολογία, η οικογενειοκρατία, η αναξιοκρατία, η αυθαιρεσία, ο  στρουθοκαμηλισμός, ο άκρατος καταναλωτισμός, η μαλθακότητα και …πάει λέγοντας.

Το θέμα του βιβλίου, όπως είναι προφανές, τείνει μάλλον να είναι βαρύ και ασήκωτο. Γι’ αυτό και προσπάθησα να το αποδώσω – όσο γινόταν – με τα φτωχικά μέσα που (ίσως να βαυκαλίζομαι πως) διαθέτω, δηλαδή το σκώμμα και το μέτρο. Ως προς το δεύτερο, προσκολλημένος αρχήθεν στον δεκαπεντασύλλαβο και χωρίς καμμιά ιδιαίτερη διάθεση αναζήτησης και πειραματισμού σε άλλες φόρμες λόγου, είχα σαν βασικό μέλημα της ερασιτεχνικής μου περιπέτειας στον γραπτό λόγο, την εμβάθυνση της γνώσης μου στη γλώσσα μας, ώστε να μπορώ να τη χειρίζομαι καλύτερα, εκφράζοντας ίσως με αυτή την «ουτοπία» και την προσωπική μου αγωνία για την τύχη του σπουδαιότερου, κατά την άποψή μου, αγαθού που κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας και το οποίο, δυστυ-χέστατα, καθημερινά το αποδομούμε και το ευτελίζουμε ανελέητα, ιδανικοί αυτόχειρες, λες και ως φυλή βαλθήκαμε να αυτοκαταστραφούμε.

Δεν ήταν στην προθέσεις μου η νουθεσία, πρώτον γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο νουνεχή από κανένα και δεύτερον γιατί στα «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ», κάνω απλώς τις διαπιστώσεις, που είμαι σίγουρος ότι έχετε κάνει, λίγο – πολύ, και οι περισσότεροι από εσάς. Προσπαθώ, μέσα από τη σκωπτική  παράθεσή τους, να αμβλύνω – ομοιοπαθητικώ τρόπω – το άλγος που αυτά προσθέτουν στην καθημερινότητά μας. ‘Εστω και τα λίγα χαμόγελα που, ενδεχομένως, προκύψουν από την ανάγνωσή τους, θα είναι κέρδος!

Το ανά χείρας «καταπότιο» κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς τη συνταγή μέντορα. Προορίζεται, κυρίως, για εκείνους που αρρωσταίνουν από όσα στραβά και ανάποδα αντιλαμβάνονται, βλέπουν και υφίστανται σε καθημερινή βάση γύρω τους,  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παραμικρό.

Συνεπώς, ως ανάγνωσμα, δεν συνιστάται σε όσους έχουν ήδη αποκτήσει μια …επαρκή ανοσία στα φαινόμενα αυτά και, ως εκ  τούτου, μέσα από την αφασία τους, μπορούν να διατηρούν την ισορροπία τους. Αντενδείκνυται πλήρως η χορήγησή του στους παραγωγούς και προαγωγούς παντός είδους αρνητικού «–ισμού» (π.χ. αμοραλισμού, τσαμπουκαλισμού, ωχαδερφισμού κ.λπ.) καθώς και σε εκείνους που  έχουν συνηθίσει να μετατρέπουν τα άγη τους σε άλγη τών άλλων (και αναλγησία δική τους), αισθανόμενοι πανευτυχείς και ικανοποιημένοι με εαυτούς και αλλήλους. Αντενδείκνυται, ομοίως, η χρήση του από τους κατ’ επάγγελμα πολιτευτές και πολιτικάντηδες, από τούς κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες, από τούς οσχεοξύνοντες σατραπίσκους τού στενού και ευρυτέρου δοβλετίου μας και από τον κλασσικό τύπο του νεοέλληνα μικροαστού μαχαλόμαγκα,  παντός καιρού και επαγγέλματος, που θεωρεί τον εαυτό του σαν κέντρο τού σύμπαντος και την ασυδοσία του ως κεκτημένο δικαίωμα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χορηγηθεί το ανά χείρας αναλγητικό, κατ’ εξαίρεση, μόνο ως …υπόθετο!

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Πια, του Φίλιππα Χασιώτη, του Χρήστου Τσιμενίδη και του Τάκη Κρήτα, αγαπημένων προσώπων και ξεχωριστών ανθρώπων που έφυγαν νωρίς από κοντά μας.

Στοιχεία έκδοσης: «ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ», σελ. 140, διαστάσεις 17Χ24 εκ., εξώφυλλο πλαστικοποιημένο. ISBN: 978-960-6813-15-3

Επιμέλεια εξωφύλλου: Γιώργος Πασσίσης. Πίνακας εξωφύλλου:  «Μνημείο», Ηλίας Πασσίσης, 1970, λάδι σε μουσαμά, 50Χ70 εκ., Μουσείο Βορρέ

Κεντρική διάθεση ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ν. & Σ. ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ Ο.Ε. Πανόρμου 83,  Αθήνα, Τ.Κ. 11524, Τηλ.: 2103315186, Fax: 210151134,                                       e-mail: info@batsioulas.gr  url: www.batsioulas.gr 

Στο κέντρο τής Αθήνας διατίθεται άπό το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», Σταδίου 24.

Στο Μεσολόγγι διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο Ν.Τσαρούχη.

Κάντε κλικ στο παρακάτω PDF αρχείο για να πάρετε μία γεύση του περιεχομένου:

ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ-pdf 

 

Advertisements

~ από MAKIS στο Ιανουαρίου 10, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: