Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

 

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Μπορεί η εργατική τάξη να μην πάει ποτέ στον Παράδεισο, οι εκπρόσωποί της όμως υποχρεούνται  να διερευνούν επιγείως τα οφέλη και τις απώλειες από το αντίθετο ενδεχόμενο, όσο μακρινό και αν φαίνεται αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες του άκρατου φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Κυρίως, οφείλουν να ανιχνεύουν εμπειρικά τις δυσμενείς επιδράσεις τής τρυφηλότητας επί του αγωνιστικού πνεύματος του κινήματος, καθώς και την αμφιλεγόμενη ωφέλεια των μακράς διαρκείας διακοπών στη ψυχική ισορροπία των εργαζομένων. Εντός του πλαισίου αυτού κινούμενος ο Προεστός, εξέδραμε προς διάφορες κατευθύνσεις τής ηπειρωτικής Ελλάδας, ταξιδεύοντας προς δυσμάς, κατ’ αρχήν, και προς ανατολάς, κατόπιν. Συνεχίζοντας την – κατοχυρομένη, πλέον – παράδοση των φελλινικού τύπου καλοκαιρινών διακοπών (επιπόνων, ομολογουμένως!) και έχοντας επιρροές από το «καθηγητικό μοντέλο», διαμόρφωσε – σε συνεργασία με αλλοδαπά και εγχώρια κέντρα σχεδιασμού «αποδράσεων» – ένα δεκαήμερο πλάνο χειμερινών διακοπών που θα το ζήλευε ακόμα και το …εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου! Τις οίδε τι πλάνα έχει για το Πάσχα! Το πλάνο της Πεντηκοστής, κατά το μάλλον ή ήττον. είναι γνωστό. Θα παρακολουθήσει το μουσικό έργο του Κακαρούγκα «κονσέρτο για μία πίπιζα και δύο νταούλια», στο θέρετρο San Symio του Αρακύνθου, μαζί με άλλους VIPS του Μεσολογγίου, όπως ο καπετάν Θωμάς, ο Κωσταντάρας, ο Μαγκλάρας, ο Μπάρλας, ο Ζούκας και oι άλλοι.

Πάντως, για να πούμε και του Προεστού το δίκιο, οι χειμερινές διακοπές του δεν ήταν εντελώς ασύνδετες με την πολυσχιδή πολιτικοσυνδικαλιστική του δραστηριότητα, αφού στο περιθώριο της ιππασίας και του γκολφ (αγαπημένων του ασχολιών, παιδιόθεν) έπρεπε να διερευνήσει εάν και κατά πόσο τα …σαλέ της εργατικής τάξης ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Έτσι, μαζί με μια επιτροπή αξιολογητών (βλ. Ασπασία και οικογένεια Λεό), πήραν τα όρη και τα βουνά της Ηπείρου για να ξετρυπώσουν το σαλέ του …Big Ben, στη διεθνώς γνωστή Χαραυγή, όπου ξεχειμωνιάζει, κάνοντας σκι σε σκαφίδες ζυμώματος, όλη η υψηλή κοινωνία της Τσαμουριάς. Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω το ειδυλλιακό αυτό μέρος, ούτε στα κατάστιχα της Νομαρχίας Άρτας, ούτε σε στρατιωτικούς χάρτες. Φαίνεται πως – ως οικισμός (ή …οικόπεδο) – έχει διαβαθμιστεί σαν «θέρετρο υψηλής ασφαλείας», ώστε να μπορούν οι συνοριακοί και άλλοι βιπς, να κάνουν διακοπές ανενόχλητοι! Ο μόνος τρόπος να το εντοπίσει κανείς, με σχετική ευκολία, θα ήταν η χρησιμοποίηση ρανταρ που θα ήταν σε θέσηνα συλλαμβάνει τα ηχητικά κύματα του άδοντος Μπεν. Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το σαλέ δεν χρειάζεται καν ρανταρ, αφού ο καλλικέλαδος τέως υποψήφιος νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να ακούγεται και δια γυμνού …ωτός. Σαν άδει στα Εξάρχει, ταράζει τα Σεπόλια!

Η επίσκεψη του προεστικού κλιμακίου στο γυναικοχώρι του Μεγάλου Μπεν, σύμφωνα με τουριστικούς αναλυτές, θα στρέψει τον τουρισμό προς την ξεχασμένη Ήπειρο, αποσυμφορώντας ταυτόχρονα την Ελατού και την Τερψιθέα, δύο φημισμένα θέρετρα της ορεινής Ναυπακτίας, ιεραρχικά κατατασσόμενα λίγο πιο πάνω από το …Σαν Μονί του Καραμανλή και των Γαλλικών Άλπεων. Η κίνηση αυτή του Προεστού θεωρήθηκε από τον Μαγκλάρα σαν χτύπημα κάτω από τη μέση, ο δε τουριστικός πράκτωρ Πολύκαρπος σκέπτεται σοβαρώς να επιβάλει εμπάργκο στη ροή αγριογούρουνου προς την Τερψιθέα. Πάντως όλοι αυτοί ερίζουν δίκην όνων σε ξένο αχυρώνα, γιατί ο Φανός δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τη διαφήμιση του οικογενειακού του σαλέ στις Σλοβενικές Άλπεις, κληρονομιά της συζύγου του από τον οίκο των Αμψβούργων. Είναι να μη βάλουμε κάτω τα σαλέ μας και τα οικόσημά μας, γιατί τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Μόνο οι …Γάλλοι ευγενείς ενδέχεται να είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν μαζί μας! Και αυτοί, μόνο ρισκάροντας και βάζοντας στο παιγνίδι τις Βερσαλλίες!

Πίσω απ' τα βνα βρίσκεται το σαλέ της (Pas)Sisy Alenka-Kokot

Μετά από δύο ατέλειωτες νύχτες στη Χαραυγή, χάραξε (επιτέλους) η μέρα που το κλιμάκιο των βιπς θα ροβολούσε προς το Μεσολόγγι. Εκεί ο Προεστός θα μελετούσε το πρόγραμμα της τοπικής Κινηματογραφικής Λέσχης για το 2010 και θα αποφαινόταν για την συμβολή του στο εργατοσυνδικαλιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Κατόπιν, θα συναντούσε τον Γάλλο ευγενή και φιλέλληνα μεσιέ George (προφέρεται Ζογζ) και την γαλλόφιλο ιστορικό Δήμητρα (προφέρεται Μιμί) μετά των οποίων θα αναχωρούσε για το Ναύπλιο, όπου θα γιόρταζαν ομού την εργατική ελληνογαλλική Πρωτοχρονιά. Το πρόγραμμα το οποίο είχε επιμεληθεί η ειδική και γνωστή εκδρομολόγος Ασπασία, εξελίχθηκε ομαλώς μέχρι την ελευταία λεπτομέρεια. Δεν γνωρίζω ποια υψηλά πρόσωπα συνάντησαν στην Ιερά Πόλη, αλλά πλην εξαιρέσεων (π.χ. Μπάρλας, Σίφουνας, Σοφός (;), Τσόρδας κ.ά.) τα σημαντικά πρόσωπα βρίσκονταν στην Αθήνα και κατέθεταν τη σοφία τους στο πατάρι του Παπανδρέου (εντός της Βαρβακείου Αγοράς), χαράσσοντας το μέλλον της χώρας. Καλή Χρονιά σε όλους.

Άλλοι στ' Ανάπλι τριγυρνούν κι άλλοι στις ντάπιες μένουν (Κρασοπύλες)

Advertisements

~ από MAKIS στο Ιανουαρίου 4, 2010.

Ένα Σχόλιο to “Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ”

  1. Το οικογενειακό, από πάππου προς πάππου, όνομα-τίτλος ευγενείας του προεστού, άλλωστε ο ένας λόγος της προσωνυμίας ως προεστού, είναι don Antonio Salouro. Οι καστρόπυργοι των προγόνων του είναι διάσπαρτοι σε όλη την Toscana. Ο ίδιος γνωρίζει με ακρίβεια την τοποθεσία του καθενός εξ αυτών και είναι εις θέσιν να τις υποδείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο. Έχω ιδίαν πείρα του γεγονότος, είχα την τιμή να έρθω εις γνώσιν των τοποθεσιών αλλά και των οικογενειακών πύργων. Ιστορικώς δε είναι επιβεβαιωμένον ότι οι πρόγονοί του, εκ της Tοσκάνης μετέφεραν κατ’ έτος στην Τερψιθέαν τα κοπάδια τους για ξεκαλοκαιριό και έτσι έμεινε ένας κλάδος της οικογένειας στην ορεινή Ναυπακτία. Έτσι επίσης εξηγείται και το γεγονός της νυμφεύσεώς του μετά της Donna Aspasia (ο τόνος στη συλαβή spa) Gerolymato

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: