ΠΕΡΙ ΚΕΡΑΤΩΝ

ΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Το καθιερωμένη επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Λυγοβίτσης πραγματοποίησε κι αυτό το Δεκαπενταύγουστο ο …πολυβιτσιόζος γόνος των Θριδάκων Βησσαρίων, έχοντας διττό προορισμό. Αφ’ ενός μεν τη συνάντησή του με συγγενικό του πρόσωπο, μονάζον εν αυτή, αφ’ ετέρου δε το προσκύνημα αυτό καθεαυτό, προσδοκώντας και από τις δύο αυτές ενέργειες μεταφυσικά (κυρίως) οφέλη! Ή, όπως λέει ο λαός, να … «πιάσει πόρτα (Παραδείσου) για το …χειμώνα»! Η επίσκεψη αυτή θα περνούσε απαρατήρητη εάν δεν συνοδευόταν από την πληροφορία ότι κατά την αναχώρησή του έλαβε ως δώρο, πλην των συνήθων παραδοσιακών πλακούντων, και ένα σετ …κεράτων! Δεν μπορώ να μην δεχτώ πως η ιδέα τού προειρημμένου δώρου ήταν …θεόπνευστη! Προς τούτο συνηγορεί και το ιερό περιβάλλον έντός τού οποίου συνελήφθη η ιδέα και έλαβε χώρα η πραγματοποίησή της. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να παραδεχτούμε πως ήταν έργο πνεύματος πονηρού και κερασφόρου, μάλλον όμως απίθανο γιατί τότε το πακέτο θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τη σχετική …ουρά, μάρκας …PRADA …κατά προτίμηση! (…Μνήσθητί μου Κύριε!)

 

 

 

Μη γνωρίζοντας τις προθέσεις της δωρήτριας μοναχής και την ακριβή φύση των κεράτων δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να προβώ σε ορισμένες εικασίες σχετικά με το νόημα και το συμβολισμού του κερατόδωρου. Ο …Κεράτιος κόλπος, όπου …προσάραζαν οι γαλέρες και τα μπρίκια τών βυζαντινών Θριδάκων – Κατακουζηνών, θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογη έμπνευση (…κερατόμορφη), όπως επίσης και η …Κερατέα, κωμόπολη αντκτυστά των πατρογονικών εδαφών της μικρής ιφάντας Δουλτσινέας, μνηστής εξ απαλών κάλων του κερατοκεκοσμημένου Βησσαρίωνος. Τα τοπωνύμια λοιπόν, ως πηγή έμπνευσης, θα κέρδιζαν σοβαρούς πόντους εάν τα κέρατα ήταν …τέσσερα! Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε βαθύτερη διερεύνηση και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τη νηφαλιότητα που επιβάλλουν οι στιγμές και η κοινωνικοπολιτική θέση του ανδρός, μελλοντικού, ενδεχομένως, παράγοντα του τόπου και του νομού:

 

Κατ’ αρχήν, εάν τα κέρατα ήταν …βερνικωμένα, θα οδηγούμασταν στην υπόθεση ύπαρξης υπαινικτικών διαθέσεων τής μοναχής περί πτυχών τινών τής ιδιοσυγκρασίας τού λήπτη τον οποίον, ως εκ κοινής δελφύος εξελθόντα, γνωρίζει εκ ..σεσολιασμένων πατουσών. Επειδή όμως τοιαύτη αιχμή θα αποτελούσε επαρκή λόγο απόσχισης της ..σκήτης του Βησαρίωνος από το Φανάρι και τη Λυγοβίτσα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως τα κέρατα ήταν …άβαφα! Έτσι αποφεύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις περί …χρωμάτων καθώς και τις συνεπακόλουθες αναλύσεις υπό του διαπεπιστευμένου τω Σκηνώματι Γενικού Χημείου του Κράτους! Απαλλαγμένοι ουν από το άχθος των χρωμάτων θα πρέπει να εξιχνιάσουμε την προέλευση των κεράτων, αφού ο κομιστής της πληροφορίας δεν μας απέστειλε μία φωτογραφία τους, έστω και …αφόρετων!

 

  

Εάν υποθέσουμε ότι τα κέρατα ήταν αίγεια, κάνοντας μια συνειρμική αναγωγή στο κέρας της Αμάλθειας, θα διακρίναμε στην ευγενική χειρονομία τής μοναχής την έμμεση μοναστηριακή αναγνώριση τής νοοφαρδίας και παντογνωσίας τού κερατολήπτη. Ταυτόχρονα όμως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε (για τη μοναχή) και ασυγχώρητη βλασφημία προς τον υπεράνω ημών Παντογνώστη όστις, οσάκις δεν καθεύδει, τα «πανθ’ ορά» (μιας και δεν έχει προβλήματα με τους κερατοειδείς φακούς του) και δεν επιδέχεται ανταγωνισμό στο γνωστικό του επίπεδο από κανένα …κερατά! Βεβαίως, ούτε ο ίδιος ο Βησσαρίων θα υιοθετούσε μετά χαράς αυτό το είδος των κεράτων. Πρώτον γιατί το ίδιο μοντέλο φοριέται καθ’ υπερβολήν στην …Κόλαση και δεύτερον γιατί θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος, κατά τη διάρκεια των ιδιαιτέρως πολλαπλών και πολυποίκιλων διαξιφισμών του, στην γνωστή ύβρη «…γαμώ .το κέρατό σ’ το τράγιο!». Προσωπικά πιστεύω πως τα «τραγίσα» θα τού πήγαιναν μια χαρά, ως εκφράζοντα την υπό του ιδίου εξομολογηθείσα ακόρεστη ερωτική διάθεσή για συνεύρεση μετά …Παρθενοπών κάτω των είκοσι πέντε, οσάκις τις βρίσκει …διαθέσιμες φυσικά! Παρθενοπίπης, Σειληνός ή Πάν; Πάντα θα υπάρχει η απορία. Εν τούτοις, για τεχνικούς λόγους, είμαι υποχρεωμένος να αποκλείσω την περίπτωση αυτή γιατί η …Τίμπερλαντ δεν βγάζει ακόμα παπούτσια για τραγοπόδαρους. Και ένας Βησσαρίων Θρίδαξ – Κατακουζηνός de Patsularious δεν μπορεί να κυνηγά τις μαινάδες ξυπόλητος ή φορώντας …ελβιέλα!

 

Με βάση την …αποφράδα ημερομηνία γέννησής του και έχοντας υπ’ όψη μας τον ζωδιακό κύκλο, εξαιρούμε τον Αιγόκερω και τον Κριό. Αποκλείουμε τον κριό γιατί το ρόλο αυτό, από Συρμής έως Κρυονερίου, έχει κατ’ αποκλειστικότητα ο Μπάρλας, «πολιορκητικός κριός» του ασθενούς φύλου, με μια τάση ηλικιακής διαφοροποίησης προς τα άνω, σε σχέση με τον «τραγοπόδαρο» φίλο του τον οποίον άλλωστε δεν επιθυμεί να ανταγωνισθεί! Η σύγκρουση δύο «κριών» αυτού τού επιπέδου θα σήμαινε ταυτόχρονα και την περαιτέρω αποψίλωση του συμποσιακού δυναμικού της Σκηνωματικής αυλής που τείνει να λάβει ενδημική διάσταση!

 

 

Τα κέρατα του ταύρου θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικήσουν μια θέση επί …κεφαλής, με ζωοτεχνικά κυρίως κριτήρια. Ο κερατόδωρος τρώει σαν …ταύρος, εκνευρίζεται (ιδίως περί την πολιτική) σαν «ταύρος εν υαλοπολείω», θεωρεί τον εαυτό του «ν-ταυρατισμένο» και κάνει λαβυρινθοειδείς διαδρομές, εν τω άνω δώματι, σαν …Μινώταυρος! Άνευ κεράτων θα ήταν μία φιλήσυχη αγελάς που σε καθημερινή βάση θα κλωτσούσε την καρδάρα με το γάλα! Παρά ταύτα τα …βοοειδή, πάσης ηλικίας, φυλής και φύλου, τον έχουν γραμμένο στα κατάστιχά τους ως …«μαύρο πρόβατο» γιατί, κατά τα δύο απανωτά ταξίδια του στην πατρίδα του Μπούφαλο Μπιλ, δεν άφησε μπριζόλα μοσχαρίσια και ψαρονέφρι αφάγωτο, πέραν εκείνων που λαθραίως εν βαλίτσαις και θυλακίοις τη …Ελλάδι προσήνεγκεν! Πάντα δε ταύτα …βούκινο εγένοντο υπό του ιδίου, γεγονός που μου λύνει την απορία γιατί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε η μοναδική για τους πολίτες της οποίας η Αμερική διατηρεί ακόμα την έκδοση …βίζας! Με τέτοιες βίζιτες πως να ανακάμψει η οικονομία τής «υπερδύναμης»!

 

 

 

 

 

 

Διά της εις άτοπον απαγωγής καταλήγουμε τελικά στην οικογένεια των ελαφιδών: Ήτοι, τάρανδος, ελάφι και ζαρκάδι. Ο τάρανδος, ως μη εμπίπτων στη πανίδα της χώρας μας, πρέπει να αποκλειστεί. Πάντως εγώ, εάν επρόκειτο να χαρίσω κέρατα στον ξάδερφό μου, μόνο ταράνδου θα του έπαιρνα, ακόμα και αν τα εισήγαγα από τη Λαπωνία. Και η Ταταρούνα κέρατα ταράνδου έβαζε στον Παύλο της! Είναι τα μεγαλύτερα και τα ωραιότερα. Και επειδή ο ξάδερφός μου δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο, είμαι σίγουρος ότι θα τα αξιοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο. Με τις γνωριμίες του και με τους ελιγμούς του, αλλά κυρίως με τα …κέρατά του, ακόμα και θέση στο έλκυθρο του Άϊ-Βασίλη θα μπορούσε να διεκδικήσει. Έτσι λοιπόν μας έμειναν το ελάφι και το ζαρκάδι. Θα μπορούσε η θεόπνευστη δωρήτρια να είχε επιλέξει το ελάφι, γνωστό και ως σύμβολο της θεάς Αρτέμιδος, προκειμένου να υποδείξει έμμεσα στον δωρολήπτη, την αναζήτηση τής «απωλεσθείσας» εξαδέλφης του Άρτεμης (Κλάρμπελ) και την αποκατάσταση τών πάλαι ποτέ αγαθών σχέσεων με αυτή. Και όμως επέλεξε τα κέρατα του ζαρκαδιού, παραπέμποντας συνειρμικά στον γνωστό πλαστικό χειρουργό Ζ (παρά πόδα κουμπάρο τού Σκηνώματος), διότι βλέποντας τόν αδελφό της αστεφάνωτο και βουτηγμένο στα σαρκικά του πάθη, θα επιθυμούσε σφόδρα την αποκατάστασή του, παρά το όψιμον της ηλικίας του! Κάτι τέτοιο θα βελτίωνε και τη δική της θέση σε σχέση με τις επουράνιες μεσιτίες της αναφορικά με το μέλλον τής ψυχής τού αδελφού της, το οποίο – με τα σημερινά δεδομένα – προβλέπεται δυσοίωνο. Ίσως ένα ζεύγος κεράτων να ήταν απαραίτητο και για τη μικρή ινφάντα, μιας και ξεπέρασε το ηλικιακό όριο που ήταν μέχρι τούδε αποδεκτό από τον παραγινωμένο μειράκιόν της! Άγνωστο τι θα προκύψει από τις ωδίνες τού «πάθους» τους, αλλά μέσα από τη ερωτική διελκυνστίδα δύο προσωπικοτήτων απείρου μεγαλείου και ευγενούς καταγωγής, θα ήταν ιστορικό …κερατούργημα ως μόνοι μάρτυρες να παραμείνουν τα …κέρατα και τα γραπτά κείμενα! Του …κερατά, δηλαδή!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

~ από MAKIS στο Αύγουστος 22, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: