ΕΩΛΑ ΘΕΡΙΝΑ – 2

   
   
             
                

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ

 

(Άϊ-Συμιός, του ανεπισήμουΜεγάλου Εξαδέλφου μας)

 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εξ …ημικυκλίων (μη προσκείμενων στο περιβάλλον τού Επιτίμου της παρέας μας) κατά το πρώτο μεταπανηγυρικό μάζεμα. ο Καπετάν Κωσταντάρας κυκλοφόρησε κάποια (προφορική) λίστα με άτομα που θα έπρεπε να αποκλειστούν από την παρέα ως μη πληρούντα τα (άγραφα) κριτήρια αξιολόγησης του καλού αϊσυμιώτη. Ο μεταφορέας του μαντάτου του … «Επιτιμείου Άγους» μάς ανακοίνωσε, ημιεμπιστευτικά, ημιτεθλιμένα και ημιαγανακτισμένα, πως στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Φανός. Δεν ξέρω, δεν φαντάζομαι κι ούτε επιθυμώ να πληροφορηθώ τα διαμειφθέντα στην περί ου ο λόγος σύναξη ή στις μελλοντικές που, κατά τα ειωθότα, θα ακολουθήσουν. Τον Φανό δεν τον απασχολεί το Πανηγύρι παραπάνω απ’ όσο πρέπει να τον απασχολεί ένα …πανηγύρι! Επειδή όμως ξέρω τα αισθήματα του Επίτιμου για τον Φανό καθώς και την εμπειρία του και την αγάπη του για το Πανηγύρι, μιλώντας προσωπικά, νομίζω πως η επιλογή του Φανού ως μη …επιλέξιμου αϊσυμιώτη, εάν ευσταθεί η πληροφορία, ήταν απόλυτα σωστή και δίκαιη. Ο Φανός, ως αϊσυμιώτης πανηγυριστής ανήκει στην κατηγορία …τελβόλ! Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία «λινάτσα», αλλά σεμνύνομαι να παραδεχθώ πως δεν ανήκει σ’ αυτή. Ως «αϊσυμιώτης» είναι σχετικά πρόσφατος, οιονεί ουρανοκατέβατος (…κληρονομικώ δικαίω, για την ακρίβεια) και πανηγυρικά …απροσάρμοστος! Αν εξαιρέσει κανείς τη συμμετοχή του στο συμποσιακό και οικονομικό σκέλος, στα υπόλοιπα …σκέλη …καθεύδει ανάσκελα! Δηλαδή … «μπάτε σκύλοι αλέστε»! Ούτε άδει, ούτε ορχείται, ούτε αρματώνεται! Ακόμα και στα «όπα» και στα «πάμε» εκφράζεται …δι’ εκπροσώπου. Επί πλέον βγάζει και νοκ άουτ τουλάχιστον έναν εκ των συντρόφων του που έχουν επιφορτιστεί με το βαρύ καθήκον τού οινοχόου. Ενδεικτικό της απελπιστικής του κατάστασης είναι το γεγονός πως η περίφημη σκηνοθέτις Αύρα δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα καρέ για πάρτη του. Άσε που ο Άϊ-Συμιός …δεν τον κατατρύχει καθ’ όλη τη διάρκεια του ενιαυτού, ως θα έδει για ένα συνεπή πανηγυριστή! Σχεδόν τείνει να θεωρεί το Πανηγύρι …πανηγύρι, αγνοώντας (!), Κύριε φυλακή θου τω στόματί του, την κοσμοϊστορική του διάσταση! Δηλαδή, είναι στην κυριολεξία για τα …πανηγύρια! Με όλα αυτά τα …αρνητικά πλεονεκτήματα ο εξοστρακισμός του θα ήταν όχι μόνο δίκαιος για το πνεύμα του «Άϊ-Συμιού», αλλά και λυτρωτικός για όλες τις πλευρές. Ο Ευειδής τώρα δικαιώνεται! Οι μύχιες σκέψεις του Φανού, να κατέβει έγκαιρα από το …οτομοτρίς, δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα φανερές, λόγω του συναισθηματικού δεσμού με τα περισσότερα μέλη της παρέας και ιδίως με τον Καπετάνιο της. Επί πλέον υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό …απουσίας! Το ξέρω, οι Μπλικαίοι καιροφυλακτούν να τον μετεγγράψουν στην Αγιά-Αγάθη (για να βελτιώσουν το …προφίλ της) και ο Αντωνάτος στον Άϊ-Λια, αλλά αυτός θα παραμείνει …ιδανικός και ανάξιος πανηγυριστής, καπποδιστριακός, συνταξιούχος και …χοληστερινούχος, πάντα όμως ανεξάρτητος.

Εάν ευσταθεί και η πληροφορία (της ίδιας πηγής) ότι πλην του Φανού και ο εξάδελφός του πρωτοκασελάριος Βησσαρίων συμπεριελήφθη στην άγραφη λίστα, τότε ο Επίτιμος θα πρέπει να λάβει επί πλέον και τον τίτλο του …λιστάρχου! Ο αποκεφαλισμός του Φανού, με τα όσα προαναφέρθηκαν, φαντάζει κατανοητός και μάλλον δίκαιος. Όμως δεν μπορώ να διανοηθώ με ποια κριτήρια ο Επίτιμος προτείνει τον αποκεφαλισμό τού Βησσαρίωνος, αυτού τού νεόκοπου (και …ελαφρώς σταφιδιασμένου) αγλαϊσματος τού Πανηγυριού! Τι ψυχή θα παραδώσει ο εξ αγχιστείας εξάδελφός μας; Δεν μετρούν οι δεσμοί τού εισέτι κοχλάζοντος …βυζαντινού αίματος μεταξύ Φανού και σκηνώματος, στο γεγονός ότι ο πρώτος αντιτίθεται σφόδρα στον αποκεφαλισμό του δευτέρου, αλλά η ωμή πραγματικότητα και η κοινή αποδοχή πως ο Βησσαρίων αποτελεί αϊσυμιώτη μοναδικής …κοπής! Θα ήταν ευχής έργο αν κάποια μέρα γίνοταν εφικτή η απεικόνισή του στο Ευρώ μια και στο δολλάριο τα πράγματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική. Τα προσόντα του δεν έχουν αρχή και τέλος!

 

·         Άδει (τουλάχιστον ένα τραγούδι ανά πανηγύρι}

·         Χορεύει (όταν δεν ασκεί τα πρωτοκασελαριακά του καθήκοντα)

·         Πίνει (…μπύρες από το προσωπικό κελλάρι του)

·         Εσθίει (τον …αβλέμονα, όπως πιστοποιείται επισήμως και από το Τέξας)

·         Μαγειρεύει (καίτοι η σύμβασή του με τις …αλυκές έχει ανασταλεί)

·         Ανταλλάσσει (δολλάρια σε ευνοϊκότερη ισοτιμία από τον …Κακαρούγκα)

·         Εκστασιάζεται (ενώπιον κοινού και κάμερας)

·         Εμπνέει (…τουλάχιστον τον Φανό)

·         Αποπνέει (…αέρα βυζαντινό, μύρο αγιοτοπίτικο και κνίσα μπάρμπεκιου)

·         Φυλάει (Θερμοπύλες, παραδόσεις, πιάτα και μαχαιροπήρουνα)

Από πληροφορίες του φαρμακοτρίφτη Μπάμπη, ο προηγούμενος καπετάνιος του Βησσαρίωνος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τας αγκάλας του ανακράζων «άστον δικός μου!». Έτσι μια πιθανολογούμενη εξέλιξη θα ήταν οι δύο εξάδελφοι, Βησσαρίων και Φανός, να γίνουν «περιπλανώμενοι αϊσυμιώτες», ο ένας σαν Δον Χτικιώτης αρματωμένος επί φορβάδος και ο έτερος σαν Πάντσο επί γαϊδάρου (…εξασφαλισμένου εδώ και χρόνια). Μετά την κατάκτηση τού προς την Τουρλίδα ανεμόμυλου αμφότερου θα συντάξουν μια λίστα διαγράφοντας αλλήλους! Καλό …φθινοπωριάτικο!

 

null

        

 

Advertisements

~ από MAKIS στο Ιουλίου 29, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: