Η ΣΙΣΣΥ ΖΕΙ!

H SISSY ZEI

Η ΣΙΣΣΥ ΖΕΙ!

Αισιόδοξα τα μηνύματα από το μέτωπο της υγείας της γαλής επιφανούς αϊσυμιώτη καπετάνιου, μετά την καισαρική τομή στην οποία υπεβλήθη σε γατοκλινική της Αχαϊκής πρωτεύουσας όπου εκτάκτως διεκομίσθη ύστερα από εντολή του θεράποντος κτηνιάτρου της, Ευσταθίου.

Τα δραματικά γεγονότα συνέβησαν λίγες ημέρες πριν την έναρξη του καλοκαιρινού Άϊσυμιού και ενώ η αριστεροπριγκιπική γαλή Σίσσυ διερχόταν το τελευταίο στάδιο τής κυοφορίας τών καρπών τής σχέσης της με Μεσολογγίτη κεραμιδόγατο. Η αιφνίδια επιδείνωση τής υγείας της έθεσε σε κίνδυνο τουλάχιστον τις πέντε εκ των …επτά ψυχών της, ενώ  – ως εικός – ετάραξε και την ψυχική ηρεμία του καπετανικού ζεύγους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπως είναι αυτή της πανηγύρεως, όπου διακυβεύονται ήθη, έθιμα, παραδόσεις και, ως ένα βαθμό, η ισοτιμία του ευρώ με το δολλάριο!

Παρεπιπτόντως, θα πρέπει εδώ να τονισθεί, η ιδιαιτερότητα της μεσολογγίτικης γάτας και ο εξέχων ρόλος της στον …επισιτιστικό τομέα της τελευταίας πολιορκίας. Δεν πρόκειται για γάτα του συρμού, παρά τα πάνδεινα που υπέστη εν …Συρμή, ενώ διατηρεί και ένα σημαντικό βαθμό φυλετικής καθαρότητας, αφού ουδέποτε διεσταυρώθη με γάτες …Αγκύρας. Οι σημερινές γάτες είναι απευθείας απόγονοι εκείνων που, αφού διέφυγαν τη χύτρα, κατέφυγαν στον …Άϊ-Συμιό πριν την Έξοδο! Σήμερα είναι …οργανωμένες σε σύλλογο με την επωνυμία «Η ΖΑΛΩΝΑΙΝΑ» και τελούν υπό την προστασία γνωστής αδελφότητας απογόνων Εξοδιτών. Τρώνε μόνο ψάρια (εκτός από …κλουβίσια) ενώ δεν κυνηγούν τα ποντίκια, αναμιμνησκόμενες την κοινή τους μοίρα κατά την τρίτη πολιορκία. Επειδή κατά κανόνα είναι αγκυροβολημένες στα πόδια των αφεντικών τους, λέγονται και «αγκύρας»! Ουδεμία σχέση έχουν με τις συναδέλφους τους εκ Σιάμ. Βεβαίως κάποιες εξ αυτών ανήκουν στο ευρύτερο σόϊ τ’ Σιάμ’! ΟΙ μαγκλαρόγατες είναι επήλυδες (…φερτές) και ανήκουν στην ευρύτερη συνομοταξία των …μπολιαρόγατων.

Επανερχόμενοι στη Σίσσυ, πρέπει να εξάρουμε τη συμβολή του από μηχανής κτηνιάτρου Ευσταθίου ο οποίος με το …γατίσιο βλέμμα του διέγνωσε εγκαίρως το πρόβλημα υγείας της κυοφορούσης γαλής και συνέστησε την άμεση μεταφορά της στη γειτονική πόλη. Η υπόνοια ότι η γαλή δηλητηριάστηκε από ληγμένη γατοκονσέρβα την οποία προσήνεγκεν εξ Αμερικής ως δώρον ο Ξενοφών, κατέπεσε μετά τη διαβεβαίωση του Καπετάνιου ότι «η Σίσσυ για ιδεολογικούς λόγους δεν αναλίσκει αμερικάνικα προϊόντα»! Η επιχείρηση σωτηρίας της Σίσσυ λειτούργησε άψογα και, παρά τις ιδεολογικές αντιρρήσεις του Καπετάνιου, η Καπετάνισσα έταξε λαμπάδα στον Άϊ-Συμιό και τρισάγιο για την ψυχή της Ζαλώναινας. Βέβαια αν δεν υπήρχε η «ΓΕΦΥΡΑ» πολύ φοβάμαι πως θα είχε επέλθει το μοιραίο με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνικοπολιτική ζωή της περιοχής. Φαντάζομαι πως το ένα κερί στον Τρικούπη, που την οραματίστηκε, και μια ευχή για τον Κινέζο που την υλοποίησε, ανάγονται στις προσωπικές πρωτοβουλίες της γαλής, όταν με το καλό επανέλθει στη γαλήνια καθημερινότητά της.

Πέραν των προσωπικών μου δεσμών με το καπετανικό ζεύγος και των φιλοζωϊκών αισθημάτων μου για την Σίσσυ, της οποίας το  όνομα  – ειρήσθω εν παρόδω – με παραπέμπει στην …ευγενική αυστροουγκροσλοβενική καταγωγή των …δύο τρίτων της οικογένειάς μου (!), συνειρμικά η όλη υπόθεση με ταξίδεψε δεκάδες χρόνια πίσω, στην εποχή των σαλτσίνων, όπου οι καρποί των κεραμιδοσυνευρέσεων κατέληγαν τσουβαλισμένοι στη Συρμή. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά και η ζωή των γατών από …σκυλίσια έγινε …ανθρώπινη, τουλάχιστον με τα «δυτικά» πρότυπα. Παρά το γεγονός ότι το Χ.Ε.Σ.Υ. (Χαϊβανιών Ε.Σ.Υ.) δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα κανενός κόμματος, οι φιλόζωοι ευελπιστούν πως με την προοδευτική απαξίωση του Ε.Σ.Υ. και το σπρώξιμο των μεσαίων στρωμάτων στα σαγόνια του καρχαρία, θα απελευθερωθούν πολλοί χώροι για την εξυπηρέτηση και των λαϊκών χαϊβανιών πάσης τάξεως. Για παράδειγμα, στο Μεσολλόγγι η συνεχιζόμενη συστηματική εξαθλίωση του νέου νοσοκομείου «Χατζηκώστα» είναι πολύ πιθανόν να διευκολύνει την άμεση …μετάταξή του από το Ε.Σ.Υ. στο … Χ.Ε.Σ.Υ.! Αλλιώς δεν εξηγείται η αποψίλωσή του από προσωπικό και η παύση ή η προσχηματική λειτουργία μιας σειράς κλινικών του. Ας το κλείσουν μια ώρα νωρίτερα. Ας επωφεληθούν τα …ζωντανά από την πολιτική των «ζωντανών» που «ετάχθησαν» να διαφεντεύουν τη σκυλίσια μοίρα μας. Αφού οι άνθρωποι δεν λογίζονται ούτε καν σαν ποντίκια, τουλάχιστον ας βγουν κερδισμένες οι γάτες!

Μ’ αυτές τις μαύρες σκέψεις και μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί λόγω των προβλημάτων της καπετανικής γάτας, επικοινώνησα με το περιβάλλον του Καπετάνιου απ’ όπου πληροφορήθηκα τα ευχάριστα για την Σίσσυ την ιδία και τα δυσάρεστα για τα νεογνά της. Όπως διέρρευσε από το γραφείο τύπου της αχαϊκής γατομαμής «…η κυοφορία κατέστη προβληματική λόγω του υπερβολικά μεγάλου μεγέθους των κεφαλών απάντων των νεογνών όπερ και καθιστούσε αδύνατον την έξοδό τους δια τής φυσικής οδού.»! Κακεντρεχής σχολιαστής, από την άλλη μεριά του αύλακος, παρετήρησε «…καλά, και σε ποιόνε μοιάσανε;». Παραβλέποντας τα παραγατικά αυτά σχόλια, οφείλω να εξάρω το πνεύμα συμπαθείας και συμπαράστασης απάσης της αϊσυμιώτικης κοινότητας, τόσο προς την ίδια τη Σίσσυ, όσο και προς τα αφεντικά της. Στο πλευρό της Σίσσυ παρευρέθηκε η Κέλλυ, σκυλί του Βησσαρίωνος, που λόγω προκεχωρημένης άνοιας δεν ξεχωρίζει τις γάτες από τα σκυλιά. Φυσικά υπήρξαν και ακρότητες, όπως ήταν η πρόταση περί μη συμμετοχής στο πανηγύρι, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το ψυχολογικό στρες του Καπετάνιου! Ευτυχώς, η θετική εξέλιξη της υγείας του αιλουροειδούς δεν μας επέτρεψε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της πρότασης ενώ μέλη της παρέας είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν πρόβες στο άσμα «νιάου, βρε γατούλα», διασκευασμένο για την περίσταση σε ρυθμό ραστ. Το βαρυτέρας μουσικής υφής τραγούδι «έδιωξα κι εγώ μια γάτα» θα το έπαιρνε αποκλειστικά στους στιβαρούς του ώμους και τις φωνητικές του χορδές, ο ίδιος ο Επίτιμος. Ο Φελλίνι σε μια προσπάθεια συμπαράστασης άλλου επιπέδου, υποσχέθηκε πως τον χειμώνα η κινηματογραφική λέσχη θα προβάλει το μιούζικαλ «CATS»! Ο Σίφουνας προσποιήθηκε τον ανήξερο γιατί φοβήθηκε πως μέσα στις τόσες γάτες ήταν λίαν πιθανή και η συνάντησή του με …μαύρη γάτα! Και τότε θα έπρεπε ο ίδιος να κάνει τον …γατόπαρδο! Ο Ζούκας έστειλε ευχετήριο τηλεγράφημα, αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως γιατί, ως νεόφερτος …γάτος ο ίδιος, έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις σε γειτονικές …σκεπές. Ταύτα μου ξεσκέπασε ο έτερος «κεραμιδόγατος» Μπάρλας!

Στον ¨Αϊ-Συμιό που επακολούθησε τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Απο τα παιδιά που βάφτισε η παρέα τα μεν κορίτσια έπαιρναν το όνομα …Σίσσυ, τα δε αγόρια …Τομ και Συλβέστερ.

Και ενώ η προσοχή όλων μας ήταν στραμμένη στη γάτα του Καπετάνιου, ο Μπάρλας σντετριμμένος με πληροφόρησε ότι ο περιούσιος γάτος του ευρέθη δολοφονημένος! Δεν τολμώ να σκεφθώ πως πρόκειται για πολιτική δολοφονία, ούτε θέλω να τη συνδυάσω με την πρόσφατη διαγραφή επιφανούς στελέχους από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα γεγονός που θα συζητηθεί πολύ αυτό το καλοκαίρι που προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό. Ο Θεός των γάτων ας αναπαύσει και τις επτά ψυχές του!

~ από MAKIS στο Ιουνίου 26, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: