FLAME …ΠΛΩΡΗ!

FLAME …ΠΛΩΡΗ

flame2.gif

Μετά τις φλόγες του περσινού καλοκαιριού που έκαψαν τη μισή Ελλάδα και σχεδόν ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ιδού εφέτος μια άλλη φλόγα, η Ολυμπιακή Φλόγα, ήρθε για να φωτίσει ξανά, τουλάχιστον …θεωρητικά, τον μουρτζούφλη κόσμο μας, μέχρι ότου …φτιάξει ο καιρός και ξαναπάρουν τη δάδα οι εμπρηστές και αυθαιρετούχοι – παγκόσμιοι πρωταθλητές στο σπορ της πυρπόλησης – για να ολοκληρώσουν το έργο τους, έχοντας την Εξουσία καμαρωτή στο ρόλο της ελλανόδικης επιτροπής!

Φαίνεται πως η διανυκτέρευση της Φλόγας του 2004 σε «καπναποθήκες» και τα τοιαύτα δεν ήταν ιδιαίτερα καλορίζικη, αν κρίνουμε από τους καπνούς, τις ντόπες και τα συντρίμια που άφησε πίσω της. Τούτη τη φορά, τα πράγματα δείχνουν ουσιωδώς καλύτερα και οι παρασπονδίες φαντάζουν παρελθόν, μιας και η Φλόγα σήμερα, παραμονή της 25ης Μαρτίου, πρόκειται να διανυκτερεύσει στο Ηρώον. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι συμπτωματικό ή εάν, επί τέλους, οι ντόπιοι «Αθάνατοι» έβαλαν μυαλό αποδίδοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»! Όχι πως πρόκειται να σωθεί το Μεσολόγγι, από τις τελετές και τα παρελκόμενα που ακολουθούν την πορεία της Φλόγας, αλλά έτσι ρε για το «γαμώτο», σκέτο! Η Πατρίς, εκπροσωπούμενη κάθε φορά από το επισημο Κράτος, εξακολουθεί στην ουσία να εμφανίζεται αχάριστη και υπότροπη στις παρασπονδίες της απέναντι στην πόλη μας και στην ιστορία της, όπως εκδηλώθηκε και πάλι – μόλις πρόσφατα – με την άδικη απόφασή της για το Εφετείο της Δυτικής Ελλάδας. Και που να …εφεσιβάλλεις! Σε ώτα μη ακουόντων ή σε κνώδαλα, κοθόρνους και κύμβαλα;

Αλλά ας μείνουμε στη φλόγα χωρίς άλλες φωτιές και πυρπολήσεις. Δυστυχώς, δεν πήρα έγκαιρα χαμπάρι τα διαδικαστικά ώστε, καταθέτοντας έγκαιρα αίτηση, να γίνω κι’ εγώ λαμπαδηδρόμος, όπως ο εξάδελφός μου ο Ξενοφών – μαιτρ των πυρσών και των λαμπάδων – που τό’χε καημό από την προηγούμενη Ολυμπιάδα. Ο Ξενοφών, στα πλαίσια ενός «λαμπαδηδρομικού συνδρόμου» που τον κατακαίει παιδιόθεν, οσάκις εντοπίσει φλόγα και λαμπάδα, από βαφτίσια και γάμους έως αιμοδοσίες και ολυμπιάδες παντός τύπου, αισθάνεται μια ακατανίκητη επιθυμία να γραπώσει το «φετίχ» του και να ξεχυθεί ακάθεκτος και σωβρακάτος στους δρόμους της …φωτιάς. Τούτη τη φορά (ομολογώ με την αξία του και ιδίως με το αίμα του, κι όχι δημάρχων πλάτες) κατάφερε να μπει στο γκρουπ των λαμπαδηδρόμων της πόλης μας, κάνοντας υπερήφανο όλο το Θριδακέϊκο!. Βέβαια οι αλαβάστρινες γάμπες του θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις δασύτριχες τοιαύτες του Αλιάγα, αλλά πιστεύω πως τα κανάλια θα εστιάσουν τους προβολείς τους μάλλον στο βυζαντινό κάλλος του Κατακουζηνέϊκου και όχι στο σταμνοβερσαλλιώτικο του Νικολάου!

Εγώ φυσικά δεν θα έμπαινα στη λίστα ως αιμοδότης, παρά το γεγονός ότι έχω δώσει γκιγούμια αίματα και μάλιστα …καλής ποιότητος – ιδίως στα ερυθρά – αλλά ως αθλητής, μέλος γαρ και πολυνίκης της ολυμπιακής ομάδας σκοποβολής «Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ». Διαισθάνομαι όμως πως σκοπίμως δεν ενημερώθηκα έγκαιρα γιατί μέλη της οργανωτικής επιτροπής εξέφρασαν τον φόβο ότι θα …«έπαιρνα στραβό δρόμο» κι αντί του Ηρώου θα κατέληγα στην Τουρλίδα, προβαίνοντας έτσι σε …παραχάραξη της πορείας. Δεν πιστεύω πως ήταν δάκτυλος τού εξαδέλφου μου, προκειμένου να μονοπωλήσει τον θαυμασμό του κοινού, όπως διέδιδε ο Μπάρλας, αλλά – όπως διέρρευσε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. …Λαμίας – μάλλον επρόκειτο για …πισώπλατο συντροφικό χτύπημα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» που, αφού πληροφορήθηκε τα πρόσφατα διορθωτικά μερεμέτια των ομμάτων μου, άρχισε να με βλέπει με «μισό μάτι», θεωρώντας με οιονεί …ανοιχτομμάτη! Και είναι κρίμα γιατί σ’ αυτή την Ολυμπιάδα έπιανα το πλαφόν του ορίου …ηλικίας που ήταν …απεριόριστο! Για να πιάσει (λένε κάποιοι κακεντρεχείς) όλα τα …άλκιμα γήρατα! Η παρατήρηση του Σίφουνα ότι «…αυτή δεν είναι λαμπαδηδρομία αλλά …κουσαλοδρομία» και πως «…αλλού αρμενίζνε τα βρακιά κι αλλού τα μάγουλά τους» έφτασε στα αυτιά του Ζακ Ρογκ που, αναφωνώντας «Μοντιέ! Γκαμώ το κέγατό μ’, κουσαλά φινί!», αποφάσισε μετά το Πεκίνο να κάνει περικοπές στο …ηλικιακό!

Προς άρση κάθε ενδοκατακουζηνικής παρεξηγήσεως, σημειώνω πως ο Ξενοφών κατά την προσέλευσή του για εγγραφή, ντυμένος με τα …ναυτικά του και σινιαρισμένος αναλόγως, πέρασε με βάση το ηλικιακό …κατώφλι, αγνοώντας περιφρονητικά τα πλαφόν και τις …πλαφονιέρες. Ερωτηθείς από τον γραμματέα περί του έτους γεννήσεώς του και προσποιούμενος ότι «δεν άκσε» δήλωσε με την δέουσα σεμνότητα και συγκρατημένη διστακτικότητα: «Εγώ σέλει τλιέξει!». Εμβρόντητη η επιτροπή εγγραφών άρχισε να ανασκαλεύει τα χαρτιά της προκειμένου να εξετάσει μη και τυχόν ο αιτών δεν πέρναγε το προς τα κάτω όριο ηλικίας. Τότε, ως από μηχανής θεός, παρενέβη δικός μου άνθρωπος (ο αντιδήμαρχος Δάσκαλος) βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους: «Δώστε του …κουκουμέλες και γράψτε το!».

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και η τελετή άφιξης της Φλογός διεξήχθη με την επιβαλλόμενη σεμνότητα, χωρίς όμως να απουσιάζει το πατριωτικό στοιχείο και ο ενθουσιασμός, λόγω και της εθνικής γιορτής που συνέπιπτε με το γεγονός. Ο «δρόμος της Φωτιάς», τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορούσε τον Ξενοφώντα, ήταν κατάμεστος υπό αλαλάζοντος πλήθους, ενώ κατά το πέρασμά του από το μέγαρο Ευαγγελάτου, ολόκληρο το Μεσολόγγι αντηχούσε από τα «άξιος, άξιος» του Πεπόνια, που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, κεκραμμένον με συγκίνηση, για το μεγαλείο του Μαρουλέϊκου, με το οποίο διασταυρώθηκε, θεία χάριτι! Τα καλά αποτελέσματα θα φανούν στη …μεθεπόμενη γενιά οπότε και δεν θα ξεκεφαλώνει άσπρη τρίχα, τουλάχιστον μέχρι τα …εκατό. Η τρέχουσα γενιά ας βολευτεί με …χρωμοσαμπουάν! Να αποφεύγει μονάχα τα …ληγμένα του Λιντλ και τα …κινέζικα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης. Η μικρή Ινφάντα, βιντεοσκοπούσα και καμαρώνουσα για τον πορφυρογέννητο των ονείρων της, αισθανόνταν ρίγη εξόχου συγκινήσεως (και …ψύχους, λόγω αλλαγής του καιρού) κάτω από το Κάλβιν Κλάϊν τζάκετ της, προϊόν ενός …shopping therapy στο Αμέρικα.

Ως συγγενής και ως αποκλειστικός βιογράφος και υμνωδός του Ξενοφώντος, διατηρώ απέναντί του ένα παράπονο και θα το εκφράσω, παραβλέποντας τον κίνδυνο να θεωρηθώ εγωιστής, ιδιοτελής και καιροσκόπος. Λυπήθηκα βαθέως που δεν προέβαλε βέτο και δεν λοξοδρόμησε δέκα μέτρα, ώστε να συμπεριλάβει στη διαδρομή και την οδό …Κανούτα, δηλ. το μέρος όπου με απίθωσε ο μπαϊλντισμένος πελαργός που με κουβάλησε στον κόσμο! Ομοίως  με άλλα πέντε μέτρα διαδρομής, μέσω του στενού της Κομιτοπούλου, θα τιμούσε το Κουγιουφέϊκο και με άλλα είκοσι μέτρα τους Μαοταίους, την Ισμήνη και τον Πατάκα! Τέλος πάντων, χρονιάρες μέρες και ιστορικές στιγμές που είναι, δεν κρατάω καμμιά κακία μέσα μου. Η γνωστή …μεγαθυμία μου με δεσμεύει να συνεχίσω το βαρύ έργο μου ως βιογράφου και υμνωδού τού εν πολλαίς λαμπαδηδρομίαις συμμετασχόντος ανδρός!

Τέλος, προς αποκατάσταση της αλήθειας, έρχομαι να παρατηρήσω ότι οι πληροφορίες που φέρεται να μετέδωσε το CNN Αντέλκο και αναδημοσίευσε  η ιστοσελίδα eudoxia.gr, ελέγχονται ως αβάσιμες. Συγκεκριμένα, το θρυλούμενο ότι «εθεάθη λαμπαδηδρόμος, εξηκοντούτης plus, με την μπλούζα του κεχρωσμένη κομοδινί, λόγω …κινέζικης βαφής και καταρρακτώδους βροχής» θεωρείται υποβολιμιαίο και ως δάκτυλος τού Δαλάϊ Λάμα. Θεωρείται περισσότερο πιθανή η πληροφορία που φέρει τον ίδιο λαμπαδηδρόμο ως «κρατούντα στο ένα χέρι τον δαυλό και στ’ άλλο μια ομπρέλα» γιατί είναι κατά το μάλλον ή ήττονσυμβατή με τα ιστορικά δεδομένα και τις …αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους «περί του αβάτου της κόμης του εις βαφάς και ψιμύθια».

Στο επακολουθήσαν επίσημο δείπνο οι δύο άσπονδοι συνλαμπαδηδρόμοι, συμπατριώτες και σελέπριτις – Νικόλαος και Ξενοφών – παρακάθηντο του …Διδασκάλου, εκ δεξιών κι εξ ευωνύμων, πεφωτισμένοι με την αγλαότητα του Ολυμπιακού Πνεύματος. Διότι όπως, σωστά,  παρατηρεί και ο θυμόσοφος λαός «Αγάλια – Αλιάγα γίνεται η σκομαϊδα μέλι»! Πεκίνο, κάνε κουράγιο, ερχόμαστε!

brolly.gif

Advertisements

~ από MAKIS στο Μαρτίου 25, 2008.

Ένα Σχόλιο to “FLAME …ΠΛΩΡΗ!”

  1. ΤΟ ΔΙΑΒΆΖΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΛΑΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ «ΚΡΥΦΟ» ΓΕΛΙΟ (ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΝΑΕΙ ΑΠ ΕΞΩ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΠΑΘΑ)

    ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ … ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ CNN…..

    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΕΡΑΙΤΙΣΜΟΥΣ + ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΙΝΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: